Miody firmy Huzar - budowanie odporności


Niestety wraz z nadejściem września i kolejnych jesiennych miesięcy będzie pojawiało się coraz więcej deszczowych dni, chłodnego porywistego wiatru a dni będą coraz krótsze co wpływa niekorzystnie na nasz nastrój. Czujemy zmęczenie, spadek sił i apatię.  
Dlatego musimy zadbać o siebie. Co pomoże wzmocnić nasz układ odpornościowy i jak bronić organizm przed jesiennymi chorobami?






Jednym z naszych najlepszych i sprawdzonych sposobów jest oczywiście miód.  Leczniczych właściwości miodu nie trzeba reklamować (ponieważ wiedzą o tym już prawie wszyscy). O licznych jego zastosowaniach wiadomo od pokoleń, a jego zalety potwierdzili naukowcy👍 Miód wspomaga leczenie wielu chorób min. choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wpływa pozytywnie na przemianę materii, neutralizuje wpływ toksyn, działa antybakteryjnie, zapobiega infekcjom, łagodzi kaszel. Żeby wzmacniać organizm, wystarczy zacząć dzień od wypicia połowy szklanki wody z łyżką miodu. Najlepszy miód z jakim mieliśmy okazję się spotkać to miody firmy Huzar


Jest wiele rodzajów miodów a każdy z nich ma w sobie coś wyjątkowego:

  • Rzepakowy- stosowany przy chorobach serca oraz w stanach zapalnych dróg oddechowych,
  • Lipowy- istny antybiotyk, przeciwdziała gorączce, kaszlowi oraz uspokaja,
  • Koniczynowy- posiadania działanie uspokajające,
  • Malinowy- właściwości antyseptyczne oraz przeciwgorączkowe, wspiera w leczeniu niedokrwistości i miażdżycy,
  • Gryczany- pomaga leczyć choroby układu krążenia, wspomaga w stanach nerwowych,
  • Wrzosowy- idealny przy zapaleniu dróg moczowych, problemach z jelitami czy też z kamieniach nerkowych,
  • Wielokwiatowy- stosowany przy leczeniu anemii,
  • Spadziowy- otrzymywany z jodły oraz świerku- stosowane w leczeniu dróg oddechowych, działają przeciwzapalnie, dezynfekujące oraz antybiotyczne.
  • Akacjowy- pomaga z chorobach układu pokarmowego,


Nasze przepisy pozwalające uniknąć chorób w okresie jesienno-zimowym - sprawdzają się co roku.


Miód na wzmocnienie odporności u dzieci:


Każdy z nas powinien profilaktycznie jeść 1–2 łyżeczki miodu dziennie ale dla dzieci lepiej jeśli zrobimy go z wodą.  Jest skarbnicą witamin, mikroelementów oraz cennych enzymów, które mobilizują układ odpornościowy.  Warto wypić rano szklankę wody z łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny. Miód oczywiście najlepiej rozpuścić dzień wcześniej w letniej wodzie 😀

Przepis na miodowy napój wzmacniający odporność (raczej dla dorosłych)
Rozpuść miód wieczorem w letniej wodzie (maksymalnie 40 stopni - gorąca pozbawiłaby go cennych składników). W moździerzu utrzyj 30 obranych ząbków czosnku, zalej sokiem wyciśniętym z 3 cytryn i litrem przegotowanej schłodzonej wody. Przelej do słoików, zamknij i odstaw na 4 dni w chłodne miejsce. Pijemy profilaktycznie wieczorem po łyżce.


Teraz napiszę kilka zdań na temat miodów Firmy Huzar


Pierwszym miodem, który pragnę Wam przedstawić jest miód hiszpański lawendowy. Należy do miodów najwyższej jakości, jego barwa jest jasno-kremowa, złocista lub jasnożółta. Posiada delikatny aromat kwiatów lawendy, w jego intensywnym smaku można wyczuć nutkę goryczy.

Drugi to miód hiszpański spadziowy - jest to miód, który nie powstaje z nektaru kwiatów, powstaje ze słodkiej wydzieliny znajdującej się na liściach drzew w postaci kropel. Barwa jego jest czarna a po krystalizacji jasnobrązowa lub ciemnobrązowa. 

Kolejny to miód hiszpański migdałowy - miód pochodzący z wybrzeży gorącej Hiszpanii pozyskiwany przez pszczoły z biało-różowych kwiatów migdałowca, czyli po prostu drzewa migdałowego. Ma szeroki zastosowanie w medycynie naturalnej ze względu na korzystne działanie na układ krążenia. Jest polecany osobom dbającym o skórę, włosy i paznokcie ponieważ ma dobroczynny wpływ. Jego kolor jest bardzo jasny.





Miód nektarowy wielokwiatowy - powstaje z kilku gatunków kwiatów, zalecany jest dla alergików i dla dzieci, zawiera dużo witamin. Miód ten to produkt o unikalnych właściwościach odżywczych oraz leczniczych a także jako smaczny dodatek do potraw. Miód bardzo dobrze działa na serce, które wzmacnia; obniża ciśnienie krwi; ma działanie antybakteryjne; potrafi złagodzić przeziębienia; przyspiesza gojenie ran i wpływa korzystnie na układ nerwowy.






Miód rumuński akacjowy - jest jednym z najjaśniejszych miodów, można go spotkać w barwie jasno-kremowej lub słomkowej. Miód akacjowy może być spożywany bez obaw przez cukrzyków, fruktoza sprawia, że miód ten jest słodki i  dzięki temu chętnie spożywają go też dzieci. Stosuje się go profilaktycznie wspomagając leczenie chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy. Ma delikatny zapach akacji.





Miód pszczeli lipowy - ma właściwości antybiotyczne, pomaga zwalczać przeziębienie, grypę oraz infekcje dróg oddechowych. Właściwości wykrztuśne tego miodu wykorzystuje się przy leczeniu zapalenie oskrzeli. Miód lipowy ma jasną barwę, w smaku jest delikatnie ostry. Wspomaga układ odpornościowy więc szczególnie jest polecany dzieciom, można go spożyć na kanapce lub jako dodatek do jogurtu.






Jeśli szukacie miodów bardzo dobrej jakości w przystępnej cenie szczerze polecam miody polskiej rodzinnej firmy Huzar - zapraszam tutaj.



Jeśli chcecie podobne miody to serdecznie zapraszam na konkurs, który rusza na naszym blogu w najbliższy poniedziałek. 


45 komentarzy:

  1. Lubię miód i zawsze mam jego zapas. Zaopatruję się u lokalnych pszczelarzy na Pogórzu Izerskim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony to ostatnio wrzosowy. Dostałam jeden z domowej produkcji znajomego i jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas miód fantastycznie się sprawdza przez cały rok, cały czas uzupełniam jego zapasy, często decydując się też i na nowe smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać od razu, że to nie żadne miodopodobne wyroby :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miód uwielbiam i często wykorzystuję go w swojej kuchni. Mam z zaprzyjaźnionej pasieki

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam miód

    https://eskucinska1.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupuję czasami miodki tej marki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. miodzik na zimowe wieczory do herbatki. bedzie cieplej

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię dodać odrobinę miodu do herbaty. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie miód to must have - nie używam cukru, więc nie może zabraknąć miodu. Jeśli chodzi o mój ulubiony to ciężko stwierdzić, bo każdy mi smakuje :p

    OdpowiedzUsuń
  11. Miód w sezonie jesiennym musi byc 😀 idealny na zwalczanie pierwszych objawów przeziębienia

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam miód! Za każdym razem gdy tylko czuję, że zbliża się jakieś przeziębienie jest pierwszą rzeczą po którą sięgam

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiamy miód, ale tej firmy nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja przez długi czas nie tolerowałam miodu, ale od paru lat jest obowiązkowym dodatkiem do herbaty :) W jesienne dni smakuje oczywiście najlepiej i z tego powodu nie aż tak smutno żegnać mi lato :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam miody. Z przyjemnością spróbowałabym rumuńskiego.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jestem fanką miodów, jednak przy chorobie bezcenne ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super wpis! Bardzo lubię miód więc na pewno wykorzystam któryś z przepisów ☺️

    OdpowiedzUsuń
  18. Miód z cytryną najlepszy !

    OdpowiedzUsuń
  19. Miód to podstawa w mojej kuchni. Generalnie unikam kupowania w dużych sklepach. Trochę czasu mi zajęło znalezienie dobrego źródła, ale teraz przynajmniej wiem co jem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja to mam szczescie bo maz jest z zamilowania pszczelarzem ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale wybór miodów! Mój ulubiony, to gryczany :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Od jesieni do wiosny spożywamy dość dużo miodu, szczególnie lubię rzepakowy i ostatnio wrzosowy.

    OdpowiedzUsuń
  23. U nas od zawsze szafka zapełniona miodkiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Teraz na jesień należy zaopatrzyć się w miody:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio mam ochotę na słodkie, także jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  26. znam kilka rodzajów miodu, ale nie aż tyle! musze wypróbowac

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie przepadam za słodkim, aczkolwiek w dzieciństwie miód był nieodzownym dodatkiem jesiennej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mój dziadek ma 80 uli:) jak łatwo się domyślić, miód jest obecny u nas cały rok;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja stosuję miód na przeziębienie jak i na odporność. Nie stosuję cukru, więc do herbaty od czasu do czasu wolę dodać miód. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam, że również kupuję miody HUZAR gdyż są dobre i w rozsądnej cenie. ;-)

      Usuń
  30. Lubię miód dawać do herbaty ale i na kromkę chleba z masełkiem.

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam miód i jestem prawdziwym miodożercą :-) A czy te hiszpańskie lepsze od naszych ? Z tego co wiem najlepiej jak spożywamy miód z regionu, w którym żyjemy, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  32. Właśnie teraz się kuruję miodem... Bo niestety dopadło mnie przeziębienie :( a do tego mam pastylki do ssania z miodem manuka naból gardła. Wielka ulga!

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie wiedziałam, że istnieje aż tak dużo rodzajów miodu i mają aż takie dobroczynne właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  34. U nas miód wykorzystywany jest przez cały rok, zatem jego zapasów nigdy nie brak :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Miód gości u nas codziennie.Teraz tym bardziej, ponieważ już zaczął się u nas okres przeziębień.Miod jest pyszny i zdrowy więc synek bez problemu też go zajada. Najczęściej wybieramy lipowy, miodowy lub wielokwiatowy.

    OdpowiedzUsuń
  36. Miód jeej ostatnia rzeczą na świecie, która lubię:( nnigd się do niego nie przekonałam, a probowalam wiele rodzajów w tym miód Manuka:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie lubię i nigdy się nie przekonam;) Ale moje dziecko herbatę pije tylko z miodem!

    OdpowiedzUsuń
  38. O ile pamiętam, to lekarze nie polecają miodu dla dzieci do drugiego roku. Oczywiście nasz maluch chciał koniecznie posmakować. Chyba za słodkie, nie podeszło, ale za to syrop z cebuli to uwielbia.

    OdpowiedzUsuń