Konkurs z firmą Huzar - jesienne rozdanie

Ogłaszamy kolejny konkurs na naszym blogu



Tym razem do wygrania będą wspaniałe miody znanej i cenionej marki Huzar


Zadanie konkursowe

Podziel się najlepszym własnym przepisem do którego używacie miód 😀 (może to być danie, nalewka, syrop)



Sponsorem konkursu jest Firma Huzar


Do wygrania są dwa zestawy miodów 😀



Regulamin konkursu

  1. Konkurs trwa od 24.09.2018 - 30.09.2018 włącznie.
  2. Sponsorem nagród jest firma Huzar.
  3. Nagrody wysyła Sponsor konkursu Firma Huzar.
  4. Zadanie konkursowe - Podziel się najlepszym przepisem do którego używacie miód.
  5. Wyniki konkursu pojawią się na stronie Atrakacyjne wakacje z dzieckiem do 06.10.2018roku.
  6. Warunkiem koniecznym jest polubienie Strony sponsora konkursu a także organizatora konkursu Atrakcyjne Wakacje z Dzieckiem.
  7. Odpowiedzi umieszczamy w komentarzach pod tym postem.
  8. Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy mają dwa dni na wysłanie danych do wysyłki na adres mkonecz@gmail.com 


Uwaga uwaga 😀

Wynik naszego konkursu

Zwycięzcami są 

Łukasz Gorzała i Anna E

Gratulujemy 😀

Zgodnie z regulaminem proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody, które zostaną przekazane sponsorowi konkursu czyli firmie Huzar

Komentarze

  1. Konkurs w idealnym momencie! Właśnie dzisiaj w ramach niedzielnego obiadu mieliśmy żeberka w miodowej zalewie z warzywami. Zalewę przygotowujemy z szklanki czerwonego wytrawnego wina, łyżki miodu i dwóch łyżek ostrej musztardy (u nas wino i musztarda były domowej produkcji!). W rondlu układamy żeberka, zalewamy i macerujemy dobę. Potem żeberka wyjmujemy, solimy i smażymy na ostro na oleju, dodajemy czerwone wino i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Odparowujemy. Osobno przygotowujemy warzywa: kiszoną kapustę z marchewką, które najpierw lekko podsmażamy, a potem dusimy z resztą zalewy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pyszne było!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja najbardziej uwielbiam kanapki z miodem i do herbatki malinoej mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy konkurs, ale ja przeważnie używam miodu do słodzenia kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewelina Olszewska24 września 2018 07:09

    Witam serdecznie!Mój 10-miesięczny synek uwielbia placuszki z kaszy manny, w których jedynym słodziwem jest miód. Oto przepis:
    Puszyste placki z kaszki manny:
    Składniki:
    1 jajko (osobno białko i żółtko);
    1/2 szklanki kaszki manny błyskawicznej;
    1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego;
    1 małe kwaskowe jabłko;
    1/2 łyżeczki cynamonu;
    1 łyżka miodu

    Do szklanki wlewamy mleko, wsypujemy kaszkę, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, by kaszka napęczniała.
    Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.Posypujemy cynamonem, polewamy słodziwem.

    Z namoczonej kaszki odlewamy nadmiar mleka (jeśli jest) i dodajemy do kaszki żółtko oraz utarte jabłko.
    Białko ubijamy na pianę, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy łyżką.
    Rozgrzewamy suchą patelnię , łyżką nakładamy niewielką ilość ciasta i smażymy placuszek tylko do momentu, aż się zarumieni z obu stron. By placki nie przypalały się należy nieco zmniejszyć ogień gdy patelnia będzie już bardzo rozgrzana i cały czas pilnować placków:)
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. W wielu przepisach używam miodu, na słodkości, przy potrawach mięsnych, do makaronu czy naleśników, jednak najlepiej smakuje, kiedy jest obsadzony w głównej roli, ciemne pieczywo, prawdziwe masło i miód z dowolnej kolekcji. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiś czas temu, myśląc, co by tu zrobić z garści pozostałych niewykorzystanych kurek i zawartości lodówki powstała fantastyczna kolacja - grzanki z kurkami, serem ricotta i miodem! Zrobienie ich jest proste i szybkie, więc idealnie nadaje się jako przekąska na niezapowiedziane wizyty :) Pieczywo (ja używam do tego przepisu bułki paryskiej, ale może to być dowolne pieczywo wedle uznania) kroimy i odkładamy na bok. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy, podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle z czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem aż będą miękkie. W tym czasie opiekamy kromki chleba w opiekaczu (bądź kilka minut w piekarniku). Ciepłe grzanki smarujemy grubo ricottą, na to nakładamy gotowe kurki i wszystko polewamy miodem. Na górę można jeszcze położyć kilka listków świeżego tymianku. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto miodownik najlepsze na świecie, Słowacki/Czeski przysmak.

    ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    ½ szklanki cukru
    3 jajka
    4 łyżki miodu
    ½ kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody

    krem:
    700 ml mleka
    10 łyżek kaszy manny
    ½ szklanki cukru
    1 kostka margaryny lub masła

    polewa:
    3 łyżki ciemnego kakao
    ½ szklanki brązowego cukru
    3 łyżki wody
    ½ kostki masła

    dodatkowo:
    słoik konfitury śliwkowej
    garść orzechów włoskich

    Przygotowanie:
    Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, a następnie podziel na cztery równe części.
    Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 160˚C (w piekarniku z termoobiegiem) lub w 180˚C (w piekarniku bez termoobiegu). Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe 3 blaty ciasta.
    W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę. Pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewaj kaszę i gotuj, dokładnie mieszając, aż całość zgęstnieje. Następnie odłóż, aż wystygnie.
    Rozpocznij miksowanie margaryny i po kilku chwilach zacznij dodawać po łyżeczce chłodną masę z kaszy. Produkty muszą się dokładnie połączyć w puszysty krem.
    Wystudzone blaty ciasta smaruj konfiturą ze śliwek i przekładaj kremem.
    Aby przygotować polewę, zagotuj wodę z cukrem, kakao i roztopioną margaryną. Gęstą polewą udekoruj wierzch miodownika i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

    OdpowiedzUsuń
  8. MIODOWE ROGALIKI. Są tak pyszne że znikają zaraz po upieczeniu :)
    Przepis: 15 dag masła utrzeć z 10 dag miodu. Dodać 6 dag rozdrobnionych orzechów włoskich i 25 dag mąki. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać rogaliki. Piec w średnio nagrzanym piecu. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem z wanilią.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam ja polecam państwu bardzo prosta i zdrowa nalewkę pigwowo-miodowa.Wrzesien-pazdziernik to właśnie czas kiedy pojawiają się owoce pigwowca japońskiego.Te małe żółte twarde jabłuszka są idealne do soków i nalewek i są źródłem witamin no a 2 składnika nikomu nie muszę przedstawiać :) można zrobić w wersji dla dzieci, bez alkoholu
    Skladniki:
    1kg owoców pigwowca
    1kg cukru
    200ml miodu huzar
    200ml spirytusu
    PIGWY KROIMY W CWIARTKI I POZBYWAMY SIE PESTEK,OWOCE WKLADAMY DO DUZEGO SLOIKA I ZASYPUJEMY CUKREM,PO OK 2 DNIACH KIEDY CUKIER SIE ROZPUSCI A OWOCE PUSZCZA SOK ,DODAJEMY MIOD I ALKOHOL. PO 14 DNIACH ZLEWAMY PLYN I WLEWAMY DO BUTELEK.JESTEM PEWIEN ZE NA SWIETA BOZEGO NARODZENIA TA NALEWKA BEDZIE GWIAZDA WIECZORU.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cytrynowka na miodzie. Cytryny 4,5 cukier pol szklanki spirytus 0,5 miod 0,5 woda0,75 cytryny zalewamy woda zostawiamy na noc cytryne scieramu na tarce o malych oczkach robimy mieszankę cytrynowa mieszajac cytryny wode miod i cukier i podgrzewamy by cukier sie rozpuscil nastepnego dnia spirytus podgrzewamy i odcedzamy skorke cytrynowa i laczymy spirytus z mieszanka cytrynowa wlewamy do butelek i czekamy do schlodzenia

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój hit z dodatkiem miodu to:
    1 kg kapusty kiszonej
    200g śliwek suszonych
    200g moreli suszonych
    200g rodzynek
    cebula
    około 1/2 szklanki oleju
    Gotuję do miękkości wszystkie składniki (owoce kładę na kapustę, gdy kapusta zmięknie dopiero mieszam, by się nie przypaliła, dodaję olej a na sam koniec dla osłody miód- wedle uznania).
    Kapusta jest tak pyszna, że w mojej rodzinie wyparła tradycyjną kapustę wigilijną.

    OdpowiedzUsuń
  12. SMAK DZIECIŃSTWA W JESIENNYM KLIMACIE
    Bardzo prostym, ale i cudownym przepisem są jabłka na ciepło z orzechami, masłem orzechowym, cynamonem, żurawiną oraz gwoździem programu czyli MIODEM właśnie.
    Jabłka myjemy, kroimy na połówki, dodajemy do nich masło orzechowe i wkładamy na kilkanaście minut do kombiwaru lub piekarnika. Ciepłe owoce z rozpływającym się masłem posypujemy cynamodem, suszoną żurawiną,orzechami i polewamy miodem oraz popijamy szklanką gorącego kakao. Otulamy się smakiem słodyczy i jesiennego ciepła, a nasze domy wypełnia nuta zapachów. Miód łączy wszystkie składniki i jest rewelacyjnym , zdrowym deserem dla małych i dużych na jesienne wieczory pod kocem. Złoty kolor świetnie wpasowuje się w klimat złotej, polskiej jesieni. Polecam romantykom!

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja z racji dzisiejszej , 7 rocznicy ślubu, przygotuję dla męża jego ulubione danie, z miodem oczywiście.
    Filet z kurczaka w sosie słodko - ostrym. Fileta kroję w grubszą kostkę. Marynuję z kilkoma rozgniecionymi ząbkami czosnku, kilkoma łyżkami miodu. Do tego łyżeczka papryki w proszku. Zostawiam w tej marynacie na min 1 godzinę, aby smaki przeszły. Po tym czasie rozpuszczam na suchej patelni kilka łyżek cukru, doprowadzam do powstania złotego karmelu. Wrzucam zamarynowanego fileta. Cukier się mocno skrystalizuje, co jest właściwą reakcją. Dolewam pół szklanki wody, ponownie kilka łyżek miodu i smażę. Najlepiej ciągle obracając. Po odparowaniu i tak po około 15 minutach, powstanie pysznyyyyy sos. I tą glazurą oplatam mięsko. Jest lśniące, miodowe i wilgotne w środku. Mój mąż i ja uwielbiamy. Do tego obowiązkowo surówka z kapusty lodowej, cebulki , skropiona sokiem z cytryny i polana miodem. Cudo ! A na deser puszyste naleśniki, bądź jak co niektórzy zwą, pancakes, ułożone warstwowo, polane z góry miodem. Pyszności ! Tak więc dzisiaj zapowiada się miodowy wieczór :-)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jednym z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie miodu jest przygotowanie " Strażackich płatków miodowych" . Przepis zdobyłem z pewnego znanego czasopisma i bardzo przypadł mi do gustu, a to za sprawą swojej prostoty i dobrego smaku. Mieszamy ze sobą 3 łyżeczki miodu, 200g płatków owsianych, 3 szklanki mleka, 50g posiekanej mieszanki orzechów włoskich, pistacjowych i migdałów oraz szklankę mieszanki rodzynek, suszonej żurawiny i wiśni. Odstawiamy na noc do lodówki i mamy pyszne i szybkie śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  16. W moim domu miodu używamy tylko do dań wytrawnych. Naszą ulubioną potrawą z miodem są skrzydełka kurczaka zapiekane w piekarniku w miodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Smak jest rewelacyjny i niepowtarzalny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Domowa chałwa na bogato
    Nie ma to jak domowa chałwa bez tablicy Mendelejewa w składzie.
    Aby ją zrobić, potrzeba albo Thermomix , albo porządny mocny blender.
    Oprócz sezamu, dodałam także ziarno słonecznika, płatki migdałowe i siemię lniane.
    Efekt końcowy zaskoczył bardzo na plus.
    Polecam


    Co trzeba?

    300 g sezamu
    100 g ziaren słonecznika
    50-60 g płatków migdałowych
    50 g siemienia lnianego
    70 g masła klarowanego
    100 g białego cukru
    50 g miodu
    duża szczypta soli
    duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej


    Co i jak?

    Na patelni podprażyć sezam, ale nie za długo, coby nie był gorzki.
    W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i miód, mieszać aż cała masa się skarmelizuje.
    Wszystkie składniki przekładamy do blendera/Thermomixa i miksujemy, aż powstanie masło.
    Przełożyć do miseczek, albo specjalnych pojemników, odstawić na kilka godzin do lodówki i pałaszować.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię herbatkę z miodem, imbirem i cytryną ,różne herbaty tak piję czarną ,owocowe, nawet ziołowe. Lubię też chlebka kromkę posmarować masłem na to biały ser i na to miód. Jeszcze pyszne są różne musli, owocowe chipsy do tego zalane mlekiem z domieszką miodu

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię używać miodu nie tylko do słodzenia herbaty ;) ale także do zdrowych dań takich jak np. sałatka wzmacniająca organizm. A do jej wykonania nie wiele potrzeba składników i nie wiele wysiłku.

    Składniki:

    2 obrane łodygi selera naciowego
    2 małe jabłka
    garść roszponki
    kiełki słonecznika lub ziarna słonecznika
    2 łyżki orzechów włoskich

    sos do sałatki:

    1 łyżka miodu np. grycznego
    3-4 łyżki oleju lnianego
    sok z cytryny do smaku
    sól, pieprz do smaki

    1. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Roszponkę myjemy i dokładamy do pokrojonych jabłek.

    2. Seler kroimy w 1 cm kawałeczki, orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki, dodajemy do jabłek i roszponki. Na koniec dajemy kiełki.

    3. W osobnym naczyniu mieszamy składniku sosu i polewamy nim sałatkę. Mieszamy całość i podajemy. Smacznego !!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Szybki sposób na sos który pasuje do każdej sałatki i napewno sprawi że nabierze smaku.
    Łyżka miodu
    Łyżka oliwy lub oleju
    Łyżeczka musztardy
    sok z cytryny
    Pieprz,sól
    Ważne tu jest kolejność czyli miód,olej,musztarda,sok z cytryny oraz sól i pieprz wszystko dobrze wymieszać. Polać sałatkę przed podaniem

    OdpowiedzUsuń
  21. Pierś z kurczaka z nerkowcami

    Podwójny filet z piersi
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    garść orzechów nerkowca
    4 łyżki miodu
    4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka tartego imbiru
    limonka do smaku
    Kolendra, trawa cytrynowa

    Pierś kroję w paski, smażę z cebulą na patelni. Następnie dodaję orzechy. Miód, sos sojowy, imbir i przyprawy łączę ze sobą i mieszam w słoiczku. Dodaję do usmażonego mięsa. Podaję z ćwiartką limonki do skropienia i ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  22. Syrop antywirusowy i antyprzeziębieniowy: Rozetrzeć 2 ząbki czosnku, dodać starty 4 cm korzeń imbiru, wcisnąć sok z 2 cytryn (lub z 1 grejpfruta). Dodać kilka łyżek MIODU. Zblendować lub zmiksować, aż powstanie papka. Wstawić do lodówki. Używać 1 łyżkę dziennie. Dziecko - 1 łyżeczkę. Odporność na infekcje wzrasta w "tempie" lawinowym!

    OdpowiedzUsuń
  23. Naszym rokrocznym świątecznym zwyczajem, są pierniczki świąteczne pachnące wspaniale!
    Już miesiąc przed świętami produkcja się zaczyna, a jej efektami obdarowywana jest Rodzina.
    Wspólnie z Córką je ozdabiamy, uciechy przy tym jest wiele, poniżej przepisem na nie z Wami się podzielę:
    biorę 5 szklanek mąki, pół proszku do pieczenia,
    125 ml mleka, 3/4 szklanki cukru do ich osłodzenia.
    250 g miodu, 3 płaskie łyżki kakao, przyprawę do piernika - jeśli komuś korzeni jest mało!
    125 g masła albo margaryny - oto pełna lista, wykonanie jest proste, to sprawa oczywista:
    1. sieję mąkę z proszkiem, gotuję mleko, dodaję masło lub margarynę i rozpuszczam deko.
    Gotuję na małym ogniu i cukier wsypuję, a gdy jest już płynne wszystko - miód, kakao, przyprawę do piernika tu serwuję!
    Mieszam, gorącą masę łączę z mąką i proszkiem, a potem dodaję żółtka i wyrabiam troszkę.
    Wycinam pierniki, do piecyka wkładam, chętnie po upieczeniu, jeszcze ciepłych kilka zjadam.
    Do puszki lub słoika na dni parę ładuję, a potem dekoruję i bliskich obdarowywuję!



    OdpowiedzUsuń
  24. Stefanka! Ciasto które całe dzieciństwo robiła moja Babcia, Potem moja mama i teraz ja sama go robie!
    Składniki na ciasto:
    500 g mąki pszennej
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    200 g masła
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    1 łyżeczka sody\
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Wymieszać masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać NASZ UKOCHANY MIÓD, utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników. Dodać mąkę i sodę, zmiksować.

    Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część ciasta (kolejno, jeśli posiadamy tylko 1 blachę) wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (jeśli ciasto jest zbyt klejące można je schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować).

    Wszystkie 3 części piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć, wystudzić.

    Składniki na masę:

    1 litr mleka
    3/4 szklanki cukru (maksymalnie)
    200 g masła
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    9 łyżek kaszy manny
    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Powstały krem podzielić na 2 części.

    Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.



    Polewa czekoladowa:
    100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
    40 g masła
    W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.

    Wspomnienia z dzieeciństwa wracają <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Naleśniki! Naleśniki na miodzie są tak pyszne, że w mojej rodzinie znikają jak jeszcze nie zdążę ich wyłożyć na talerz! Przepis jest typowy jak na naleśniki, tyle że zamiast cukru dodaję dwie łyżki miodu i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej! Kochane, to jest tak pyszne że aż niemożliwe! Zazwyczaj smaruję dżemem, lub czekoladą + plasterki banana. Ostatnio robiłam wersję z twarogiem i powala na kolana! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. maść miodowa rozgrzewająca na przeziębienie i bóle stawów...
    skład : Miód,olejki eteryczne eukaliptus,menthol,wazelina kosmetyczna,papryka czerwona mielona ostra,odrobina balsamu do ciała... miód łaczę z balsamem i wazeliną ,nastepnie dodaję psapryki i mieszam,na końcu dodaję po kilka kropel olejków .. Dla uczulonych na paprykę polecam starty imbir lub chrzan też idealnie rozgrzewa.. Ja przechowywuję w sloiczku w lodówce ...używam na choroby oskrzeli,płuc,na bóle stawów i skronie przy migrenie z dala od oczu.

    OdpowiedzUsuń
  27. Mój przepis na najlepsze ciasto bez cukru, którym zajada się moja rodzina na każdej imprezie, smaczne, lekkie i mało kaloryczne i ten miodek na wierzchu polany- super. Spróbujcie –polecam Ciasto Kunafa -bez cukru
    Składniki:
     opakowanie gotowego ciasta filo
     250 ml stopionego masła, lub Kasi
     2 serki ricotta
     400 ml śmietanki 12% lub innej
    Wykonanie:
    Przygotowujemy ciasto filo: najpierw kroimy je/siekamy/na kilkucentymetrowe nitki. Ciasto przekładamy do miski, zalewamy płynnym masłem i dokładnie mieszamy całość. Osobno mieszamy ricottę ze śmietaną. Połowę ciasta przekładamy do tortownicy, ubijamy je lekko rękami. Łyżką nakładamy masę serową. Na masę kładziemy drugą część ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy, aż pięknie się zrumieni – u mnie trwało to około 35 minut. Ciepłe ciasto zostawiamy na kilka minut do przestygnięcia, potem polewamy miodem. Dla smaku może myć miód smakowy Zostawiamy na około godzinę, aby miód dobrze spenetrował ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  28. Najprostszy sposób na pyszną przekąskę - dodać miód do serka wiejskiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Daria Trościńska28 września 2018 16:23

    Na chłodne, jesienne wieczory najlepsza jest ciepła herbata z cytryna i miodem i do tego kawałek pysznego ciacha ;) Polecam mój przepis na przepyszna szarlotke, która można wcinac bez wyrzutów sumienia :) Robi się ją ekspresowo i bez brudzenia rąk ;)

    Przepis:
    250g masła, 130g miodu, 1 jajo, 300g mąki bezglutenowej(bądź pszennej), 6-8 jabłek, cynamon, płatki migdałów

    Jabłka obrałam i pokroiłam w cienką kostkę. Wrzuciłam je na patelnie, dodałam cynamon, łyżkę miodu i dusiłam kilka minut.
    Masło, miód, jajo i mąkę zmiksowałam. Połowę ciasta rozsmarowałam w formie sylikonowej, wyłożyłam na nie jabłka i przykryłam kolejna porcja masy. Górę posypałam migdałami i piekłam przez ok 45 minut w 170 stopniach.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  30. MIODOWA KOZA NOSTRA,
    czyli ser kozi z miodem i winogronami

    Składniki:

    1 roladka twarogowa z koziego sera z miodem (100 g)
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty
    3 łyżki miodu (u mnie - wielokwiatowy)
    3 łyżki półsłodkiego białego wina
    12 kulek winogrona
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki wody



    Przygotowanie:


    Roladkę twarogową kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Polewamy delikatnie miodem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję grillowania. Wkładamy blaszkę z serem na 10 minut, aby rozgrzał się porządnie.

    Cukier z cukrem waniliowym podgrzewamy w rondlu z grubym dnem, mieszając intensywnie, aż z cukru powstanie karmel (zawsze mnie to zadziwiało - jakim cudem z produktu stałego robi się coś tak kusząco płynnego i lepkiego jak karmel; oto dowód utwierdzający mnie w przekonaniu, że gotowanie jest w gruncie rzeczy odmianą magii!).

    Dolewamy wina do karmelu (ostrożnie, będzie syczeć i pryskać). Mieszamy intensywnie.
    Mączkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie i dodajemy do karmelu, znów ostrożnie. Mieszamy aż składniki się połączą i masa lekko zgęstnieje. Doprawiamy cynamonem.

    Winogrona kroimy na połówki i dodajemy do sosu karmelowego. Podgrzewamy jeszcze 3-5 minut, delikatnie, żeby się nie porozpadały.

    Ser wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na talerz, najlepiej, rzecz jasna, podgrzany. :-)
    Talerz dekorujemy sosem karmelowym i winogronami, przyozdabiamy odrobiną cynamonu. A później delektujemy się tym nietypowym połączeniem smaków... Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni! :-)

    Foto: https://web.facebook.com/photo.php?fbid=10200137000934976&set=a.2214871418512&type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  31. Mięso z kapustą z piwno-miodową nutą Składniki na 4 porcje: 200 g boczku wędzonego, 1 cała łopatka wieprzowa, 500 g białej kiełbasy z szynki, sól, pieprz, 3 cebule dymki, 4 ząbki czosnku, olej słonecznikowy, 1 łyżka ziaren kolendry, 1 kg kiszonej kapusty, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka świeżego imbiru, otarta skórka i sok z 1/2 cytryny, 500 ml jasnego piwa. Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojony w kostkę boczek wędzony i przekładamy na talerz. Łopatkę kroimy w grube kawałki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podsmażone mięso przekładamy na talerz. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Na patelnię dodajemy pokrojony czosnek i dymkę pokrojoną w cząstki – smażymy do zeszklenia. Cząstki cebuli przekładamy na talerz. Na patelnię z czosnkiem dodajemy kiszoną kapustę, masło oraz łyżkę miodu, mieszamy. Przyprawiamy 1 łyżeczką roztartej kolendry, świeżo startym imbirem, skórką i sokiem z 1/2 cytryny – podsmażamy. Mięso na talerzu przyprawiamy 1 łyżeczką kolendry. Do kapusty dodajemy boczek i mieszamy. Na patelni zostawiamy około 1/4 ilości kapusty. Resztę wykładamy na dno naczynia żeliwnego lub żaroodpornego. Na kapuście układamy kawałki łopatki razem z cebulą. Do pozostałej kapusty dodajemy piwo oraz 2 szczypty roztartej kolendry, doprawiamy solą oraz łyżką miodu. Gotujemy około 3 minut i przekładamy do naczynia. Na patelni z odrobiną oleju smażymy z obu stron na złocisty kolor pokrojoną na plastry białą kiełbasę i przekładamy do naczynia z kapustą i łopatką. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni i dusimy 1,5-2 godziny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  32. Łukasz Gorzała29 września 2018 17:51

    Najlepszym przepisem, do którego używam miodu są kulki kokosowe uwielbiane przez nasze dzieci :)
    Składniki to szklanka kaszy jaglanej, dwie szklanki mleka, szklanka wiórków kokosowych i miód.
    Po ugotowaniu kaszy, mieszamy wszystkie składniki i voila! Powstają cudowne, zdrowe kulki kokosowe, którymi zajadają się nie tylko dzieci, ale i dorosłe łakomczuchy.
    Miód jest tutaj kluczowym składnikiem. Polecam, są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  33. Mój smak jesieni – zapiekanka dyniowa z kurczakiem w sosie piwno-pomidorowym z miodem, orzechami i świeżymi ziołami.

    Składniki: 1 kg dojrzałej dyni hokaido, 1 pierś kurczaka, 1 cebula, 1 kwaśne jabłko, 4 pomidory, ½ szklanki śmietany, 1 łyżka masła, 2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego, 3 łyżki białego piwa, 2 łyżki tartego parmezanu, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, 1 łyżeczka ostrego curry, garść pokruszonych orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki miodu lipowego, sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano

    Sposób przygotowania: dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pestki (pestki można ususzyć), miąższ pokroić w grubą kostkę, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Na jednej łyżce masła udusić drobno pokrojoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i cebuli i kilka minut dusić razem. Odstawić z ognia, doprawić do smaku miodem, piwem, sokiem cytrynowym, curry, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodać starte na tarce jabłko i pokruszone orzechy. Sos powinien być słodko - pikantny. Wymieszać ze śmietaną i zalać lekko podpieczoną dynię, dodać zioła, posypać parmezanem i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 min, do czasu zrumienienia sera. Przed podaniem posypać drobno pokrojona natką pietruszki. Można też udekorować czarnymi oliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  34. Jesienne śniadanie, mniam  Mój ulubiony zestaw to jaglanka z owocami, a do popicia coś nieziemsko pysznego i niskokalorycznego, choć na pierwszy rzut oka nieapetycznego - koktajl z selera naciowego z limonką i miodem.

    Składniki na jaglankę:
    - pół szklanki kaszy jaglanej
    - 1 szklanka mleka
    - 0,5 szklanki wody
    - pół czerwonej pomarańczy
    - garść borówek
    - ½ banana
    - przyprawy – cynamon, kardamon, goździki
    - łyżka miodu

    Kaszę zalać wodą, gotować na wolnym ogniu ok. 7 min, dodać mleko i gotować jeszcze ok. 10 min. Owoce pokroić i dodać do kaszy. Na sam koniec dodajemy przyprawy i miód. Delikatnie wymieszać.


    składniki na koktajl
    - seler naciowy – 2 pęczki
    - 1 czerwona pomarańcza
    - 1 limonka
    - 1 papryczka chilli
    - odrobina cynamonu
    - 3 listki mięty (do ozdoby)
    - 1 łyżka miodu

    Składniki wycisnąć w wyciskarce lub koktajlerze, dodać miód, położyć na wierzch mięte i delektować się niezwykłym smakiem

    Miodu używam też w celach kosmetycznych.

    Maseczka miodowo-twarogowa działa na mą cerę doskonale.
    Mieszam łyżkę miodu, dwie łyżki ciepłej wody i 100 g chudego twarożku.
    Smaruję nią raz w tygodniu twarz, szyję i dekolt wytrwale.
    Po pół godziny zmywam papkę letnią wodą po troszku.
    Po takiej kuracji moja cera jest oczyszczona idealnie.
    Ma różowy odcień, jest jędrna i wygładzona naturalnie.

    OdpowiedzUsuń
  35. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  36. Superancka maseczka

    Maseczka napakowana przyprawami i owocami by poradzić sobie w specjalnych zadaniach. Rozjaśnia, tonizuje, ściąga pory i nadaje się do każdej cery. Można ją stosować do całego ciała.

    Składniki:
    - 1 małe rozbełtane żółtko
    - 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
    - 1 łyżeczka startego imbiru
    - 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżka posiekanej pietruszki

    Można dodać:
    - szczypta kardamonu lub cynamonu
    - 2 krople olejku zapachowego np. pomarańczowego

    Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na ciało (twarz, dekolt, biust) i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie spłukujemy.

    Siła tkwi w naturze!
    - konkretna szczypta mielonej kurkumy

    OdpowiedzUsuń
  37. Chce się z Wami podzielić przepisem w który wkładam moje serce. Jest nim nalewka miodówka wrzosowa na spirytusu. Podaję składniki: szklanka miodu wrzosowego, kawałek ususzonej skórki limonki, 0,5 litra spirytusu, sok z limonki, sok z pomarańczy i moje serce ��
    Miód rumienimy w rondelku, dodajemy 1,5 szklanki wcześniej przegotowanej wody, dodajemy skórkę limonki, gotujemy, później studzimy. Wyciągamy skórkę powoli wlewamy alkohol stale mieszając. Wlewamy nalewkę do słoika i odstawiamy ma około 6 tygodni w chłodne zacienione miejsce. Co tydzień poruszamy naczyniem. Później dodajemy sok z pomarańczy i limonki i tak zostawiamy naszą nalewkę jeszcze dwa tygodnie. Możemy użyć także innych miodów takich jak lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy. Niedługo zima, święta naleweczka w sam raz na długie chłodne wieczory przy kominku z mężem ��

    OdpowiedzUsuń
  38. Mój ulubiony pomysł na śniadanie to wafle ryżowe, które smaruję białym śmietankowym serem, na to daję ukochany miód Huzar i obsypuję to prażonymi orzeszkami ziemnymi, nerkowcami,siemieniem lnianym, pestkami z dyni oraz ze słonecznika. Nie dość, że jest to bardzo pożywne to niewiarygodnie pyszne. :) Mniam! :)))

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwaga uwaga

    Wynik naszego konkursu

    Zwycięzcami są

    Łukasz Gorzała i Anna E

    Zgodnie z regulaminem proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody, które zostaną przekazane sponsorowi konkursu czyli firmie Huzar

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Czytamy dzieciom z Wydawnictwem Media Rodzina

Biuro Detektywistyczne - książki dla dzieci

Cortex2 dla dzieci

Łączna liczba wyświetleń